Amit tudni kell az ekcéma és az élelmiszer-allergia kapcsolatáról

1250
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ekcéma kezelésének első lépése az táplálék-allergének meghatározása és kiiktatása. Sok tanulmány szerint az ekcéma fő kiváltó oka az élelmiszer-allergia.etelek-etel-allergia

Hogyan lehet az ekcémát megelőzni?

Mint a legtöbb táplálékallergiával összefüggő rendellenesség esetében, a legjobb kezelés a megelőzés, és a legjobb megelőzés: a szoptatás.

A vizsgálatok alátámasztják, hogy az anyatejes táplálás jelentős védelmet nyújt az ekcémával és általában az allergiával szemben. Ha anyatejes csecsemők lesznek ekcémások, ez általában annak a következménye, hogy az anyatejben voltak allergiát kiváltó ellenanyagok. Ebben a helyzetben az anyának el kell kerülnie az általában allergizálónak számító élelmiszereket (tej, tojás, mogyoró, és kisebb mértékben hal, szója, búza, citrusfélék és csokoládé). Ez az esetek többségében teljesen megoldja a problémát.

Korosabb vagy tápszerrel táplált gyerekek esetében a tej, a tojás és a mogyoró látszik a leginkább allergizáló hatású élelemnek, amely ekcémát válthat ki. Egy tanulmány szerint ez a három a felelős a gyermekkori ekcéma 81%-áért, míg egy másik vizsgálat szerint súlyosan allergiás gyermekek 60%-a volt érzékeny a következők közül egyre vagy kettőre: tojás, tehéntej, mogyoró, hal, búza vagy szója.

Valójában bármely élelem kiválthat allergiát. Az élelmiszer-allergia kiderítésére a legjobb módszer az elkerülő diéta, majd a terheléses teszt. A gyanúba vett élelmiszereket legalább tíz napra kiiktatjuk, majd fokozatosan újra bevezetjük. Ez a megközelítés különösen hasznos a gyermekkori ekcéma kezelésében. A tejtermékek, tojás, mogyoró, paradicsom meg a mesterséges színezékek és tartósítószerek egyszerű elhagyása az esetek legalább 75%-ban jelentősen javulással járt. A laboratóriumi módszerek közül a leghasznosabbnak az ELISAIgE és IgG4 látszik.

A feltevések szerint az élelmiszer-allergia hatására alakul ki az ekcémás gyermekeknél a belek fokozott átjárhatósága, amely külön terhet ró az immunrendszerre, végső soron túlterheli, ennek következtében megnő a további allergiák kialakulásának kockázata.

Fontos minél hamarabb kiszűrni a kedvezőtlen hatású élelmiszereket, hogy csökkentsük ezt a kockázatot. A többszörös élelmiszer-allergia kezelése esetenként bonyolult lehet, mivel az étrendi választék irreálisan leszűkül. Az allergén élelmiszerek korai elhagyása azonban meggátolhatja az új allergiák kifejlődését.

Ha allergiásak vagyunk egy bizonyos élelemre, legalább egy évig tartózkodjunk tőle. A tanulmányok szerint, ha a betegek jó ideig, akár egy évig kerülik az allergizáló élelmiszereket, sok esetben „elvesztik”, „kinövik” az allergiájukat. Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor az ekcémások egy éven át tartózkodtak az öt fő táplálékallergéntől (tojás, tej, húza, szója és mogyoró), az allergiájuk 26%-kal csökkent; más táplálékallergiákat tekintve 66%-os volt a javulási arány.

1250
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

22763
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]