Melyek lehetnek az ekcéma szövődményei?

1436
HOZZÁSZÓLÁS:

1.) Baktérium fertőzésekcema1

Az ép bőr rendszerint igen hatásosan ellenáll a fertőzésnek, de ekcéma esetén baktérium fertőzés következhet be. Ez különösen atopiás ekcémában gyakori, ahol az érdes vagy töredezett bőrön sokkal nagyobb mértékben kolonizálódnak staphylococcusok.

A fertőzött területek képe megváltozik, pustulák (zöld vagy sárga tartalommal), nagy tiszta vagy tejszerű bennékű hólyagok (impetigo), fájdalmas erythema jelentkezik és esetenként a baktériumok a bőrön áthatolva, hőmérséklet emelkedéssel járó, általános állapotromlást eredményeznek.

2.) Herpes simplex fertőzés

Atópiás egyénekben az ajakherpeszt okozó herpes simplex vírus fertőzés esetén sokkal kiterjedtebben jelennek meg a csoportos vesiculák, melyek megrepedve kis eróziókat eredményeznek.

Csecsemőkben súlyos, szisztémás antivirális kezelést igénylő fertőzés – ekcéma herpeticum – alakulhat ki. A fertőzött személyeket azonnal meg kell mutatni bőrgyógyásznak, mivel osztályos felvétel és intravénás kezelés válhat szükségessé.

3.) Kezeléssel szembeni allergiás reakció

Ha az ekcéma a kezelés hatására ahelyett, hogy javulna, romlik, ennek az lehet a magyarázata, hogy allergia alakult ki az alkalmazott krém vagy kenőcs egy vagy több összetevőjével szemben. Ez különösen gyakran fordul elő vénás megbetegedés által okozott alszár ekcémában.

Az allergiát okozhatják aktív hatóanyagok, így hydrocortison, antisepticum vagy antibiotikum, vivőanyagként szolgáló kémiai vegyületek és tartósítószerek.

4.) Erythroderma (exfoliativ dermatitis)

Néhány ekcéma típusban az egész bőrfelszín erythemássá válik és gyakran egyidejűleg hámlik. Ezt az állapotot, amennyiben az erythema dominál erythrodermának, ha a hámlás van túlsúlyban exfoliativ dermatitisnek nevezik.

Más bőrbetegségek (pl. psoriasis, gyógyszerexanthema) is generalizálódhatnak, és végül hasonló állapothoz vezethetnek. Ha az egész bőrfelszín érintett, egyéb problémák is kialakulhatnak: megszűnhet a normális hőszabályozás, a bőrön át túlzott mértékű folyadékvesztés következik be, mely megterheli a szívet – és szívelégtelenségbe torkollhat. Ez egy más helyzet, melyben kórházi felvétel szükséges.

1436
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

14376
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]