Tudja meg a legfontosabbakat a gyermekkori ekcémáról

1102
HOZZÁSZÓLÁS:

Az atópiás ekcéma veleszületett hajlamon alapuló, gyakran visszatérő bőrgyulladás, melyet sok külső hatás súlyosbíthat. A gyermekkori ekcémában szenvedő gyermekek száma világszerte emelkedik. Ebben szerepet játszhat a levegőszennyezettség fokozódása, a bőrizgató tisztító- és tisztálkodószerek túlzott használata, a passzív dohányzás, a lakásokban levő háziporatka.ekcema

Milyen más betegségre hajlamosít a gyerekkori ekcéma?

Az ekcémás gyermekek alkati sajátosságaik miatt hajlamosak asztmára, szénanáthára is. A családban is gyakrabban fordulnak elő ezek a betegségek. Gyakran tapasztalható ezeknél a gyermekeknél ételérzékenységet is, például tehéntejre, tojásra.

A háziporatka allergizáló hatása sem elhanyagolható az ekcéma bizonyos eseteiben.

Milyen tünetei vannak az ekcémának?

A gyermekkori ekcéma klinikai tünetei életkori sajátosságokat mutatnak. A gyermek növekedése során az ekcéma más-más területeket érinthet. Már néhány hetes csecsemő esetében is kezdődhet, a fejen hámlás, száraz felrakódás formájában.

Az arcon, a fül mögött vörös, hámló foltok láthatók, de más testrészeken is lehetnek hasonló tünetek. A betegségre oly jellemző viszketés és vakarózás még nem jelentkezik ebben az életkorban, de a bőrszárazság igen.

Négy hónapos kor után az ekcémás csecsemő vagy kisded legjellemzőbb tünete a bőrszárazság, és a vakaródzás nyomán kialakult vonalas hámhiányok. Idősebb csecsemők, illetve kisdedek tünetei szembetűnőbbek, mert a területek vakarási nyomokkal, sőt, a felülfertőződés miatt vörösbarna, véres pörkökkel borítottak.

Arcon, karon, kézháton, csuklókon hámló, vörös, ekcémás területek láthatók. Sok kisgyermeknél a fejbőrön is hasonló tünetek mutatkozhatnak, amelyek szintén nagyon viszketnek. Az erős viszketés még a tünetmenetes bőrön is jelentkezhet.

Még idősebb korban a diffúz (tehát testszerte szétszórva jelentkező) ekcémás tünetek átalakulnak könyök és térdhajlati, vaskos, nagyon viszkető területekké, amelyek felszínén a bőr megvastagszik, és rajzolata utcakövezetszerűvé válik.

A kéz- és lábujjak hámlását fájdalmas berepedés követheti. A tenyéren és a talpon, főleg meleg időben, hólyagos bőrgyulladás jelenhet meg. Az ajak bőre gyakran kiszárad, a szájzugok berepedeznek.

Hogyan jelentkeznek a tünetek?

A tünetek általában a téli, kora tavaszi időszakban kifejezettebbek, de van olyan gyermek is, akinek a nyári melegben romlik a bőrállapota. Az ekcéma hullámzó lefolyást mutat, lehetnek hosszabb, rövidebb csaknem tünetmentes időszakok, és lehetnek olyan fázisok, amikor látszólag semmire nem reagálnak a tünetek.

Meghűlések, lázas betegségek után fellángolhatnak a bőrjelenségek.

A gyermekkori ekcémát a gyermekek 80-85%-a kinövi. Van, aki már óvodáskorban, de van, aki csak iskoláskorban.

Hogyan kezelhető az atópiás ekcéma?

A hosszú kezelés, lassú javulás elviselése nehéz a gyermeknek, a szülőnek, de a kezelést irányító orvosnak is. A gyermek az állandó viszketés miatt nyugtalan, zavart a család éjszakai pihenése is.

Az ekcémát csaknem mindig szárazbőrűség kíséri. A száraz bőr nem tudja védő funkcióját megfelelően ellátni. Ezért a kezelésben és a megelőzésben is nagyon fontos a bőrszárazság megszüntetése.

Ennek első lépcsője a gyors fürdés, nem túl meleg vízzel. A fürdetőszerek közül a bőrkímélőket, visszazsírozót tartalmazókat célszerű választani. Fürdés után ajánlott testápolót, bőrápoló, zsírozó krémet használni. Ezután kenjük az ekcémás területekre az orvos által javasolt gyógykenőcsöt.

Mindig a gyermek bőrállapotának megfelelő készítményt kell alkalmazni. Az ekcéma tüneti kezelésére gyulladáscsökkentő, általában hígított kortikoszteroid (hormon) tartalmú kenőcsöt hasznának.

A sérült bőrön baktériumok, gombák, vírusok is könnyen megtelepedhetnek. Az általuk okozott betegségek kezelése nehéz, nem szabad megvárni, amíg nagyon elterjednek. Ha az ekcéma a szokásos, bevált kenőcsre nem reagál, ha a tünetek jellege megváltozott, bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Ha a viszketés a külső, hormontartalmú szerekre nem mérséklődik, érdemes átmenetileg a belsőleg adagolt viszketéscsillapító gyógyszereket alkalmazni.

Külső tényezőit is ronthatják az ekcéma állapotát. Ha egy-egy étel elfogyasztása után romlanak a tünetek, érdemes azt az étrendből kihagyni. A szigorú diétának önmagában nincs gyógyító hatása. Ha felmerül az ételallergia gyanúja, ki kell vizsgáltatni szakrendelőben.

Az állatszőrök is izgathatják a gyermek bőrét, még ha valódi allergiát nem is lehet kimutatni. Fontos az ekcémás gyermek ruházatára is odafigyelni. A gyapjú, műszálas, dörzsölő anyagok helyett könnyű pamut ruházatot válasszunk.

A stressz, a szorongás is rontja az állapotot. Gyakran felmerül a kérdés, hogy járhat-e uszodába az atópiás ekcémában szenvedő gyermek. Ha az ekcémás tünetek nem nagyon súlyosak, nincs a gyermek bőrén vírusos, baktériumos fertőződés, akkor igen. De nagyon fontos az úszás előtti és utáni gondos bőrzsírozás, mert az uszoda klóros vize tovább ronthatja a bőrszárazságot.

1102
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

14376
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]