Hogyan kezelheti gyulladt bőrét gyógynövények segítségével?

2894
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alábbiakban néhány általánosan alkalmazható gyógynövényt ismertetünk röviden.gyogynovenyek-gyogyfuvek

Körömvirág

A körömvirág {Calendula officinalis) virágzatának kivonatát tartalmazó krémek vagy oldatok csökkentik a gyulladással járó bőrvörösséget és -irritációt.

Ugyanilyen célra felhasználható házilag elkészített forrázat is: 1-2 g körömvirágot 1 csésze vízzel forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le. A forrázattal átitatott ruhával óvatosan kenjük be a gyulladt bőrfelületet.

Kamilla

A bőrgyulladás mérséklésére alkalmazott egyik legismertebb gyógynövény a kamilla, amely gyári készítmények (kenőcsök, krémek) vagy forrázat formájában is felhasználható.

A forrázatot 1 evőkanál (3 g) kamillavirágzat 1 csésze vízzel történő leforrázásával készíthetjük. A kamillához hasonlóan hatásos a cickafark is, amely kenőcs formájában is beszerezhető.

Bevonószerek

A bevonószerek csoportjába a nyálkatartalmú növények tartoznak (pl. az orvosi ziliz, a görögszéna), amelyek kivonata védőréteget alkot a bőrön, ami megnyugtatja a gyulladt bőrt és enyhíti a bőrgyulladás tüneteit.

A nyálkatartalmú növényeket borogatás, krém vagy vizes kivonat formájában alkalmazhatjuk. A nyálkatartalmú vizes kivonatokhoz hasonlóan használhatók fel az aloé {Aloe vera) -gélt tartalmazó készítmények.

Tölgyfa

A bőrgyulladások kezelése során alapvető fontosságú, hogy akut, nedvező, vagy krónikus („száraz”) jellegű-e a gyulladás. Ha figyelmen kívül hagyjuk a gyulladás jellegét, az a kezelés sikertelenségéhez vezethet.

A cserzőanyag-tartalmú, összehúzó hatású gyógynövények, így a tölgyfa, amelynek kérgét használjuk fel, vagy a párlófű, a dió és a csodamogyoró, a bőrgyulladás kezdeti, nedvező szakaszában használhatók eredménnyel.

25 g tölgyfakéregből 1 liter vízzel 5-10 percig tartó főzéssel készíthető főzet, amely borogatásként naponta többször alkalmazható a gyulladt bőr kezelésére. Nagy felületen, sérült vagy ekcémás bőrön a tölgyfakéreg kivonata nem alkalmazható. 2-3 hétnél hosszabb ideig nem használható, mert túlzottan kiszáríthatja a bőrt.

Párlófű

A közönséges párlófű a tölgyfakéreghez hasonlóan cserzőanyagokat tartalmaz, a föld feletti részéből készült forrázat lehűtve borogatásként alkalmazható enyhe bőrgyulladás kezelésére.

Csodamogyoró

A nagylevelű csodamogyoró vizes kivonata adsztringens, összehúzó hatású. A növény levelének kivonatát, desztillátumát kenőcs vagy krém formájában naponta több alkalommal kell alkalmazni a gyulladt bőr helyi kezelésére. Mivel egyes esetekben súlyosbíthatja a tüneteket, a kezelést fel kell függeszteni, ha a panaszok nem múlnak vagy súlyosabbá válnak.

Diófa

A diófa felaprított levelének 5 grammjából 2 dl vízzel néhány perces forralással készíthető kivonat. A lehűlt kivonatot le kell szűrni, majd tiszta ruhát vagy gézt átitatva borogatásként alkalmazható a beteg testfelület kezelésére.

2894
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Bárdosi Kitty szerint:

    A csodamogyoróról még nem is hallottam. Nem csak a neve tetszik, de a leírt hatásai is. Mindenképpen teszek egy próbát hátha haszanálni fog nekem is.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38802
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]