Mennyire hatékony az édesgyökér ekcéma ellen?

1513
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyógynövényeket az ekcéma kezeléséhen használhatjuk külsőleg és belsőleg. Az édesgyökér jónak tűnik mindkét fajta kezelési módban.edesgyoker

Az édesgyökér felhasználása ekcéma ellen

A belsőleg alkalmazott édesgyökér készítményeknek jelentős gyulladásgátló és antiallergén hatásuk van. Ez a hatás leginkább néhány, édesgyökért is tartalmazó, kínai gyógynövénykeverékkel végzett, friss kettős vak tanulmányból derül ki.

Az édesgyökér mellett ez a keverék a következő növényeket tartalmazza: Ledebouriealla seseloides, kínai pimpó {Potentilla chinensis), kínai iszalag {Clematis chinensis), örökzöld iszalag {Clematis armandi), kaszagyűszű {Rehmania glutinosa), illatos bazsarózsa {Paeonia lactiflora), Lophatherum gracile, ezerjófű {Dictamnus dasycarpus), földi királydinnye {Tribulus terrestris) és japán macskamenta {Schizonepeta tenuiflora). E keverékre akkor figyelt fel egy kutatócsoport, amikor egy ekcémás beteg látványosan javult a főzetétől, amelyet egy kínai orvos írt fel neki.

Számos kettős vak tanulmány erősítette meg a hatást. Az egyikben negyven, régóta ekcémás felnőttet vizsgáltak, akiket előzőleg sikertelenül kezeltek. Véletlenszerű választás alapján osztott, két csoportban kaptak kéthetes teakezelést, illetve placebót, majd négyhetes szünet után cseréltek. A kezelt csoport állapota jelentősen javult a kontroll-csoportéhoz képest.

A vizsgálat végéig kitartó 31 személy közül 20-an ráadásul a teára szavaztak, csak négyen részesítették előnyben a placebo-készítményt. Az aktívan kezelt betegek bőre kevésbé viszketett, és jobban is aludtak. Senki sem számolt be mellékhatásról, bár többen szóvá tették a teakeverék rossz ízét.

Hasonló eredmények születtek gyermekekkel végzett, kettős vak vizsgálatok során. A kedvező kezdeti eredményeket remélhetőleg még átfogóbb tanulmányok egészítik majd ki, hogy meghatározhassák a megfelelő dózist és az esetlegesen eltérő adagolási módokat (tabletta, kapszula, stb. a rossz ízű tea helyett).

Glicirretinsav ekcéma ellen

Az édesgyökér kétségtelenül főszerepet játszik e kínai teában, s amíg a többi összetevőről nincs biztos adat, addig az adagolást az édesgyökér-tartalomhoz viszonyítva a legésszerűbb megadni. Ami az édesgyökér helyi alkalmazását illeti, a legjobb eredmény a növényt tartalmazó kereskedelmi készítményektől várható, amelyek glicirretinsavat tartalmaznak (pl. Simicort).

Számos tanulmány szerint ez a hatóanyag ekcéma, allergiás és kontakt bőrproblémák, övsömör esetén hasonló hatást ér el a bőrön, mint a helyileg alkalmazott hidrokortizon. Egy tanulmányban 12, ismeretlen eredetű ekcémában szenvedő beteg közül 9 állapota jelentősen javult, és ketten némi javulásról számoltak be, mikor glicirreténsavas kenőccsel ápolták a bőrüket.

Egy másik vizsgálatban az ekcémások 93%-a javult ugyanennek a hatóanyagnak köszönhetően, szemben a kortizont használó csoport 83%-os javulásával. Egyéb népszerű szerek az ekcéma helyi kezelésére: a kamilla- vagy varázsmogyoró tartalmú krémek. Ezek hatása igazolt az ekcémás gyulladás és a viszketegség csökkentésében.

1513
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38802
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]